Friday, February 19, 2010

Sisters in Islam buat hal lagi....


Tindakan 'Sisters in Islam' mempertikaikan hukuman sebat ke atas 3 wanita Islam yang melakukan persetubuhan haram baru-baru ini menggambarkan 'kebebalan' melampau kumpulan tersebut.

Saya sebenarnya malas untuk memberikan sebarang komen terhadap kumpulan yang berfahaman 'Islam Liberal' ini. Biarlah mereka terjun dengan labu-labunya. Melayan golongan yang jahil seperti ini tidak mendatangkan apa-apa faedah buat kita semua. Pedulikan mereka !

Muslimin dan muslimat sekalian,

Sudah lebih 50 tahun kita merdeka, namun kejadian jenayah semakin menjadi-jadi. Anak-anak zina semakin merebak dan membiak. Rumah-rumah urut dan pusat perjudian sudah tidak terbilang banyaknya. Remaja rempit dan minum arak, aduh ! sungguh menyakitkan mata memandang. Justeru, sudah sampai masanya undang-undang Islam menggantikan undang-undang yang sedia ada.

Tegasnya, segala usaha yang baik bagi memertabatkan undang-undang Islam perlu disokong dari semasa ke semasa. Mereka yang menganggap usaha mendaulatkan undang-undang Islam sama seperti mahu membawa Malaysia ke zaman belakang, mereka itulah sebenarnya yang terkebelakang. Mereka adalah golongan jumud,pesimis dan hamis. Allahu Akbar !

Memetik kata-kata Ybhg Dato' Sheikh Haji Mohd Murtadza bin Haji Ahmad bekas Mufti kerajaan Negeri Sembilan sewaktu pertemuan peribadi dengannya,

" Kalau tak dapat buat semua..., buat sikit-sikit dulu..., itu lebih baik daripada tak buat langsung !"

Di sini saya ingin mengucapkan tahniah kepada akhbar Utusan Malaysia kerana tiba-tiba telah menjadi 'baik' dengan menyiarkan berita penyebatan ini secara positif.

Saya tidak sangka akhbar yang pernah mengecam hukum hudud di zaman Mahathir dahulu, kini sudah bertukar menjadi akhbar yang 'mesra hudud'. Mungkin sidang pengarangnya sudah mendapat hidayah daripada Allah SWT. Harap-harap mereka ikhlas...

Muslimin dan muslimat sekalian,

Bagi mengetahui bagaimana hukuman sebat ke atas pesalah zina, di sini saya lampirkan sebuah artikel yang pernah saya kuliahkan di Masjid Ampangan suatu ketika dahulu.

Moga-moga orang seperti Zainah Anwar (SIS), Zaid Ibrahim (PKR), Hishamuddin Rais (Penulis bebas), Raja Petra Kamaruddin (Malaysia Today), Karpal Singh (DAP), Sharizat Jalil (UMNO) dan seterusnya mereka yang sealiran akan terbuka hatinya untuk menerima undang-undang Syariah.

1. Kedudukan Pesalah Zina Semasa Disebat

Jika pesalah itu lelaki maka menurut Imam Abu Hanifah, Imam As-Shafie dan Imam Ahmad, maka dia hendaklah disebat dalam keadaan berdiri. Sebaliknya jika dia seorang perempuan maka dia hendaklah disebat dalam keadaan duduk untuk mengawal auratnya daripada terdedah.

2. Keadaan Pakaian

Menurut Imam Malik dan Imam Abu Hanifah pesalah lelaki hendaklah menanggalkan pakaiannya kecuali yang menutup auratnya. Tetapi Imam Shafie dan Imam Ahmad berpendapat hendaklah pesalah lelaki dibiarkan memakai pakaian kecuali pakaian yang tebal. Tetapi jika pesalah itu seorang perempuan maka pakainnnya tidak boleh dilucutkan kerana mendedahkan aurat bagi kaum wanita itu adalah haram.

3. Alat Yang Digunakan

Berdasarkan kepada amalan masyarakat Islam terawal, biasanya pesalah akan disebat dengan cemeti (al-saut) Penggunaan cemeti adalah terikat kepada beberapa syarat iaitu cmeti adalah seutas sahaja tanpa terdapat pecah-pecahannya. Jika ia mempunyai dua pecahan maka sekali sebat dikira sebagai dua kali sebat. Begitulah jika ia mempunyai banyak pecahannya, setiap pecahannya adalah menyamai sekali sebat.

4. Cara Menyebat


Kaedah sebat menurut undang-undang Sivil yang zalim...

Adalah disyaratkan agar tukang sebat tidak meluruskan tangannya ketika menyebat pesalah, dan tidak boleh mengangkat tinggi sehingga terdedah semua bahagian ketiaknya dan dia dikehendaki segera mengangkat cemeti apabila sudah mengenai badan pesalah.

5.Bahagian Badan Yang Disebat

Tukang sebat hendaklah mengagihkan sebatannya ke seluruh badan pesalah yang meliputu dua bahunya, dua lengan dan tangannya, dua betis dan juga dua kaki. Imam Malik berpendapat bahagian badan yang disebat ialah di belakang badan pesalah dan bahagian-bahagian yang berhampiran dengannya. Tidak boleh menyebat di semua anggota yang merbahaya seperti muka, kepala, dada, perut dan kesemua anggota kemaluan dan kelahiran.

6.Tempat Perlaksanaan

Para ulama tidak berselisih pendapat dalam menentukan tempat yang terbuka ketika pelaksanaan hukuman sebat dijalankan. Kerana tujuan perlaksanaannya adalah untuk menakutkan orang ramai. Cuma terdapat larangan menggunakan masjid sebagai tempat pelaksanaan hukuman berdasarkan hadis rasulullah saw,

لا تقام الحدود فى الساجد ولا يقتل بالولد الوالد

Maksudnya : Janganlah dilaksanakan hukuman hudud di dalam masjid-masjid dan janganlah dibunuh seorang bapa kerana membunuh anaknya.

Ulama Mazhab Maliki dan Shafie berkata adalah sunat dihadiri oleh sekumpulan orang dan sekurang-kurangnya bilangan mereka sebanyak 4 orang.

Wallahulam.

Rujukan,

1. Undang-Undang Jenayah Islam – Dr. Mat Saat Abd Rahman
2. Jinayah Dalam Islam – Dr. Mahfodz Mohammad

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.