Sunday, September 12, 2010

Khutbah Eidul Fitri 1431 H


Di hadapan jemaah Surau Kg. Ismail Ampangan.

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar

Kaum muslimin dan muslimat yang berbahagia,

Bulan Ramadhan telah pun berlalu, adalah lumrah bagi para sahabat Rasulullah saw serta mukmin yang hakiki mereka akan menyambut bulan Ramadhan dengan hati yang gembira serta syukur dan melepaskannya dengan hati yang sayu dan sedih, penuh rasa bersalah serta bimbang jika tidak sempat menemui bulan Ramadhan pada tahun yang berikutnya.

Dan mereka juga khuatir jika segala ibadah yang mereka lakukan di bulan Ramadhan masih gagal menebus dosa-dosa mereka yang lalu, pendekata gagal mendapat keampunan daripada Allah SWT. Dalam hal ini Rasulullah saw,

ويل لمن أدرك رمضان فلم يغفر له

Maksudnya : Neraka Waillah, bagi mereka yang berkesempatan di bulan Ramadhan sedangkan dia tidak mendapat keampunan daripada Allah SWT.

Manakala bagi orang mukmin yang hatinya berpenyakit, mereka akan menyambut bulan Ramadhan dengan hati yang kecewa, kecewa kerana terpaksa meninggalkan nikmat makan dan minum serta syahwat, kecewa kerana terpaksa berpuasa selama sebulan, pendekata puasa bagi mereka tidak mempunyai apa-apa erti bahkan dianggap sebagai satu bulan penyeksaan, justeru mereka tidak sabar-sabar menanti kedatangan Syawal, apabila Syawal menjelma mereka akan gembira dan seronok, kerana segala bentuk penyeksaan yang mereka lalui selama sebulan telah pun berakhir.


Sebahagian jemaah yang hadir

Golongan yang berpuasa kerana terpaksa inilah yang disebut oleh Rasulullah saw,

كم من صائم ليس له من صيامه الا الجوع والعطس

Maksudnya : Berapa ramai orang yang berpuasa, tetapi tidak mendapat apa-apa daripada ibadah puasanya melainkan hanyalah lapar dan dahaga.

Muslimin dan muslimat sekelian,

Di samping itu, kita juga turut merasa sedih, apabila ada segelintir umat Islam hari ini yang masih mengabaikan kewajipan berpuasa, malah tanpa segan silu makan di hadapan orang ramai. Paling mengaibkan ada kedai-kedai makanan Islam yang turut sama bersubuhat menjual makanan kepada orang-orang Islam yang tidak berpuasa.

Kepada peniaga-peniaga makanan ini sayugia diingatkan, sesungguhnya bersubahat dalam perkara yang haram maka hukumnya adalah haram, segala keuntungan yang diperolehi daripadanya adalah haram, dan darah daging yang tumbuh daripada titik peluh yang haram akan dibakar api neraka selama-lamanya diakhirat nanti. Bertaubatlah sebelum terlambat…

Dan kepada mereka yang meninggalkan ibadah puasa tanpa sebarang keuzuran pula , Rasulullah saw memberi ancaman keras sebagaimana sabda baginda yang mafhumnya,

“Barangsiapa yang berbuka puasa satu hari di bulan Ramadhan tanpa sebarang rukhsah (kelonggaran ) dan tanpa uzur, maka dia tidak akan mampu mengqadakkan puasa yang ditinggalakan sehari itu sekali pun dia berpuasa seumur hidup ”. (Hadis riwayat Imam At-Tirmizi)

Muslimin dan muslimat sekelian,

Sebenarnya tidak ada perayaan kepada orang yang tidak berpuasa. Kerana ibadah puasa adalah ibadah yang diperintahkan menerusi Al-Quran. Al-Quran adalah kitab suci, yang diturunkan pada bulan Ramadhan sedangkan orang-orang yang tidak berpuasa, hatinya adalah kotor dan bernajis, mana mungkin ajaran Al-Quran yang suci boleh melekat di dalam hatinya. Justeru, orang yang tidak patuh kepada perintah Al-Quran mereka sebenarnya tidak layak berhari Raya pada hari ini.

Allahu Akbar (3 X)

Menyambut Hari Raya di zaman ini penuh dengan dugaan dan cabaran. Antara cabaran terbesar yang akan kita hadapi hari ini ialah daripada program-program televisyen yang sentiasa berlumba-lumba untuk menyiarkan rancangan yang bercorak hiburan dan melalaikan. Bermula pada malam raya, sehingga berhari-hari malah seminggu, dua minggu telivesyen akan menyiarkan program hiburan kepada umat Islam, seolah-olah Hari Raya adalah hari untuk kita berpesta dan berhibur, menyanyi dan berjoget.

Tidak ketinggalan juga ada di kalangan ibu bapa yang membenarkan anak-anak remaja mereka keluar berpasang-pasangan lelaki dan perempuan tanpa ikatan mahram menuju ke panggung-panggung wayang untuk menonton wayang. Jelas perbuatan ini adalah maksiat dan bertentangan dengan Islam. Sabda Rasulullah saw,

من عصى الله فى العيد فكأنما عصى الله فى الميعاد

Maksudnya : Barangsiapa yang melakukan maksiat di hari raya, maka samalah kedudukan mereka dengan orang yang mungkir janji.

Berdasarkan hadis di atas mungkir janji adalah sifat-sifat orang munafik. Justeru orang yang melakukan maksiat di Aidil Fitri kedudukan mereka samalah seperti orang munafik.

Allahu Akbar ( 3 X), Sidang muslimin dan muslimat sekelian,

Islam sebenarnya tidak menghalang kita menikmati sedikit keseronokkan, Islam sama sekali tidak menghalang kita menikmati sedikit hiburan pada Hari Raya, tetapi biarlah ia berpandukan kepada hukum syarak, biarlah ia berpaksikan kepada ajaran Al-Quran dan As-Sunnah, hendaklah ia tidak melampau batas-batas susila, tidak berlebih-lebihan serta menjaga adab-adab pergaulan lelaki dan perempuan.

Pada Hari Raya kita disunatkan memakai pakaian yang elok. Pakaian yang elok tidak semestinya pakaian baru. Pastikan pakaian yang dipakai oleh isteri dan anak-anak kita menepati syariat serta menutup aurat. Adalah dayus mana-mana suami atau bapa yang membiarkan anak-anak atau isteri mereka keluar memakai pakaian yang menjolok mata.

Allahu Akbar (3 X) Muslimin dan muslimat sekelian,

Hari ini adalah Hari Raya. Hidupkanlah suasana Hari Raya ini dengan amalan ziarah menziarahi sesama Islam, bermula menziarahi ibu bapa serta orang-orang yang lebih tua di kalangan keluarga kita, diikuti dengan kaum kerabat, sanak saudara, jiran-jiran serta sahabat handai. Malah disebut dalam sepotong hadis sahih bahawa amalan ziarah menziarahi ini akan membawa keberkatan dalam hidup serta memanjangkan umur. Nabi saw bersabda,

“Barangsiapa yang mahu rezekinya bertambah, usianya dipanjangkan maka hendaklah dia menghubungi rahimnya .”

Bagi mereka yang sudah kematian ayah dan ibu, ziarahilah kaum kerabat mereka, baik di sebelah arwah ayah mahupun di sebelah arwah ibu, dan juga ziarahilah sahabat handai mereka kerana Rasulullah saw pernah ditanya oleh seorang sahabat, bagaimanakah mahu membuat kebaikan kepada ibubapa yang telah meninggal dunia ya Rasulullah ? Jawab baginda, Hendaklah kamu memperbanyakkan doa dan istighfar untuk mereka, tunaikan wasiat mereka, hubungkan silaturrahim dengan orang-orang yang tidak sampai hubungan kamu dengan mereka melainkan dengan perantaraan ibubapa kamu dan muliakanlah sahabat handai mereka yang masih hidup.

Dalam kita ziarah menziarahi, berhati-hatilah ketika membawa kenderaan. Janganlah tergesa-gesa mahu segera sampai, kerana sifat tergesa-gesa itu adalah daripada syaitan.

Ingatlah Allah ketika memandu, ingatlah isteri dan anak-anak, ingatlah orang yang tersayang di kalangan ibu bapa dan saudara mara, sesungguhnya nyawa kita amat berharga di sisi orang yang tersayang. Ketahuilah kematian di jalanraya merupakan kematian yang cukup tertinggi di Negara kita.

Allahu Akbar (3 X) Muslimin dan muslimat sekelian,

Di Hari Raya ini, muliakanlah tetamu-tetamu yang datang kerumah kita sama ada tua atau pun muda, sama ada kanak-kanak mahu pun remaja kerana Rasulullah saw bersabda,

ان الضيف اذا دخل بيت المؤمن دخل معه ألف بركة وألف رحمة

Maksudnya : Sesungguhnya tetamu itu apabila ia masuk ke dalam rumah seseorang mukmin, maka dia akan masuk membawa seribu berkat dan seribu rahmat.

Layanilah tetamu-tetamu kita dengan baik, janganlah kita membeza-bezakan antara tetamu miskin dan tetamu kaya, kerana kita semuanya adalah sama di sisi Allah SWT, cuma yang membezakan antara kita ialah taqwa kepadaNya. Firman Allah SWT,

ان أكرمكم عند الله اتقاكم

Maksudnya : Sesungguhnya yang mulia di sisi Allah di kalangan kamu ialah mereka yang bertaqwa.

Mengadakan rumah terbuka adalah satu amalan yang mulia, kerana ia termasuk amalan sedekah yang boleh merapatkan hubungan sesama Islam. Di samping menjamu selera kita dapat beramah mesra dengan sanak saudara, jiran-jiran dan sahabat handai.

Tetapi janganlah pula sampai kita berlumba-lumba sesama sendiri, untuk menunjukkan rumah terbuka siapakah yang paling hebat, rumah terbuka siapakah yang paling banyak hidangan juadahnya sehingga kita berbelanja besar dan membazir. Ingatlah orang yang membazir itu adalah saudara syaitan.

Di dalam kita menjamu selera, janganlah kita makan berlebih-lebihan, sebaliknya hendaklah kita bersederhana. Ingatlah, badan yang sihat amat penting bagi kita untuk beribadat dan untuk kita bekerja mencari rezeki. Kawallah pemakanan kita, kekanglah nafsu kita kerana penyakit Diabetes, penyakit tekanan darah tinggi, penyakit lemah jantung, penyakit obesity dan lain-lainnya adalah berpunca kerana terlebih makan.

Allahu Akbar (3 X) Sidang muslimin dan muslimat sekelian,

Pada Hari Raya ini kita digalakkan saling maaf-bermaafan. Bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lidah mana yang tidak pernah tergigit begitu juga manusia mana yang tidak pernah melakukan dosa sesama manusia.

Yang berlalu, biarlah ia berlalu. Janganlah disimpan di dalam hati. Buanglah yang keruh ambillah yang jernih. Oleh itu hulurkanlah salam perdamaian, oleh itu hulurkanlah salam kemaafan, hulurkanlah salam persaudaraan kerana sesungguhnya umat Islam adalah bersaudara sebagaimana firman Allah SWT,

انما المؤمنون اخوة فأصلحو بين أخويكم

Maksudnya : Orang-orang yang beriman adalah bersaudara, maka damaikanlah kedua-dua mereka, takutlah kamu kepada Allah moga-moga kamu akan beroleh rahmat.

Janganlah kita berpaling dan bermasam muka, janganlah kita keraskan hati tidak mahu bertegur sapa kerana Rasulullah saw pernah bersabda yang mafhumnya berbunyi, Tidak halal umat Islam tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari.

Di kesempatan ini, saya mewakili Pengerusi, Imam dan seluruh ahli jawatankuasa Surau memohon ribuan ampun dan maaf zahir dan batin kepada sekelian jemaah sekiranya terdapat kesalahan dan kesilapan kami dalam mentadbir dan menguruskan surau ini.

Datanglah beramai-ramai ke surau, di samping solat berjemaah kita juga boleh mendengar kuliah-kuliah Maghrib yang disampaikan oleh para ustaz yang bertauliah. Bila lagi masanya untuk kita mengisi dada kita dengan ilmu pengetahuan melainkan waktu kesempatan yang Tuhan berikan kepada kita.

Ingatlah wahai muslimin dan muslimat sekelian, usia kita semakin bertambah, sepatutnya semakin bertambah usia kita semakin bertambah erat hubungan kita dengan Allah dan semakin bertambah ilmu agama kita. Bukannya semakin bertambah usia kita semakin jauh pula kita dengan Allah dan semakin jahil pula kita dengan ilmu-ilmu agama.

Anggaplah Hari Raya Idul Fitri pada tahun ini merupakan Hari Raya Idul Fitri yang terakhir bagi kita semua, kerana kita semua tidak tahu bilakah kita akan pulang ke pangkuan Allah SWT.

Lihatlah di sekeliling kita. Berapa ramai di kalangan sahabat-sahabat, berapa ramai di kalangan jiran-jiran, mau pun sanak saudara yang turut bersama-sama merayakan Idul Fitri pada tahun lepas, tetapi pada tahun ini mereka tidak lagi bersama dengan kita, mereka sudah menyahut panggilan Ilahi. Mungkin hari yang berikutnya adalah hari kita, justeru bersiap sedialah dengan amalan soleh sebagai bekalan menuju ke negeri yang abadi.

Allahu Akbar (3 X)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.